Bodemkundige

Waar werk je?

Een bodemkundige heeft een afwisselende baan die zich afspeelt op drie locaties. De ene keer werk je in een kantoor, een andere keer in een laboratorium en je bent ook veel op buitenlocaties aan het werk. De ligging van deze buitenlocaties kan variëren van heel het land, tot heel de wereld. Je moet dus wel reislustig en avontuurlijk ingesteld zijn. Je werkt voor advies- of ingenieursbureaus, of voor de overheid.

Wat doe je?

Zoals de naam al zegt houd je je bezig met de bodem. Je onderzoekt en analyseert de fysische, chemische en biologische processen die er in een bodem plaatsvinden. Daarbij gaat het om de vraag: “hoe kunnen we deze kennis nuttig gebruiken”? Om een voorbeeld te geven: een gemeente wil een terrein bouwrijp laten maken en wil een onderzoek naar verontreinigde stoffen in de bodem. Jij gaat naar het terrein, neemt bodemmonsters en onderzoekt deze in het laboratorium. Vervolgens stel je jouw bevindingen vast en geeft dit weer in een rapport. Tot slot leg je jouw rapport voor aan de gemeente. Dit is een voorbeeld van een kleinschalig en lokaal onderzoek, dat je heel best alleen uit kan voeren. Het kan ook voorkomen dat je meewerkt aan een grootschalig internationaal onderzoek. In dat geval werk je samen met andere bodemkundigen.

Wat moet je kunnen?

Je beschikt over een brede algemene kennis over bodems en kunt deze op een verantwoorde manier toepassen. Je kent bijvoorbeeld de samenstelling van bodems en je kunt het “gedrag” van bodems verklaren en ze classificeren. Je kent de juiste bodemkundige analysemethodes en kunt deze uitvoeren en rapporteren. Daarom beschik je ook over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Nederlands. Je vindt het niet erg om veel te moeten reizen en ook wel eens buiten kantooruren werkzaam te zijn.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.