Materiaaldeskundige

Waar werk je?

Je werkt in een industriële omgeving die met kunststoffen of metaal te maken heeft. Je kunt ook bij een baan vinden op een plek waar onderzoek wordt gedaan, zoals in een gespecialiseerd instituut of een laboratorium.

Wat doe je?

Een materiaaldeskundige is eigenlijk een onderzoeker. Je onderzoekt namelijk de samenstelling van bepaalde materialen en wat hun specifieke eigenschappen zijn. Dankzij jouw testen wordt er misschien ontdekt dat sommige materialen mogelijkheden bieden waar tot nu toe geen rekening mee was gehouden. Misschien zijn materialen wel veel meer brandwerend dan we denken. Of juist andersom.
Denk eens aan schaatskampioenen. Een paar jaar geleden was er wat te doen om speciale pakken die sommige deelnemers ineens droegen. Die zouden bijdragen aan de snelheid van de schaatsers. Dit is een voorbeeld van het resultaat van het zoeken naar mogelijkheden en het doen van testen met allerlei materialen. Hetzelfde geldt voor zwemkleding. Dit is typisch een voorbeeld van een proces waarbij een materiaaldeskundige niet kan en mag ontbreken.

Een andere taak van een materiaaldeskundige is het uitvoeren van kwaliteitscontrole. Wat voor werkzaamheden je ook hebt, je moet vrijwel altijd een uitgebreide schriftelijke rapportage opstellen. In ieder geval moet je een analyse maken van je bevindingen.

Daarnaast moet je van techniek houden, want je gaat werken met machines die in meer of mindere mate geavanceerd zijn. Van microscoop tot röntgenstraling, je krijgt ermee te maken.

Wat moet je kunnen?

Een materiaaldeskundige moet onderzoekend van aard zijn, een analytisch vermogen hebben en volhardend zijn. Je wilt immers doorzetten totdat je boven tafel hebt wat je wilt weten. Je bent ook voorzichtig en volgt de veiligheidsvoorschriften, zeker als je met straling werkt. Als onderzoeker ben je resultaatgericht, je werkt nauwkeurig en je bent niet bang om de materialen die je onderzoekt nieuwe wegen in te slaan.
Uiteraard kun jij je uitstekend uitdrukken in woord en geschrift, je kunt goed communiceren en je bent in staat om leiding te geven. Een materiaaldeskundige heeft vaak de leiding over een groep mensen of vervult de rol van projectleider.