Bouwfysicus

Waar werk je?

Als bouwfysicus werk je meestal voor een architecten- of ingenieursbureau. Tevens kun je in dienst zijn van een aannemingsbedrijf, of een projectontwikkelaar. Je kunt als bouwfysicus ook voor jezelf beginnen, meestal heb je dan een adviesbureau. Je werkzaamheden zullen voor het grootste deel plaatsvinden op kantoor, maar je bent ook te vinden op (bouw)locaties.

Wat doe je?

Als bouwfysicus heb je zowel een adviserende als controlerende functie. Als adviseur doe je onderzoek naar materialen die gebruikt kunnen worden bij een bouwproject. Je kijkt naar alle factoren die van invloed zijn op een gezond en goed werk- en leefklimaat. Je verricht onderzoek naar de invloed van licht, lucht, vocht, geluid en warmte in een gebouw. Op basis van dit onderzoek adviseer je bijvoorbeeld over isolatiemethoden, brandveiligheid en duurzaam bouwen. Je controlerende functie bestaat onder andere uit: het toetsen van bouwaanvragen, controleren van bouwvoorschriften, het controleren van werk- en bestektekeningen en kijken of de milieuregels worden nageleefd. Je hebt ook een leidinggevende functie. Je stuurt medewerkers aan die gegevens verzamelen over bijvoorbeeld de isolatie, de ventilatie en het onderhoud en de draagconstructies van een gebouw. Alle gegevens verzamel je en rapporteer je in een verslag.

Wat moet je kunnen?

Je bent goed natuurkundig onderlegd en bent gespecialiseerd in de natuurkundige aspecten van licht, geluid en warmte. Deze kennis weet je in de praktijk toe te passen op de eigenschappen van gebouwen. Daarbij weet je hoe de bouwfysica in relatie staat tot bouwtechniek, installaties en materialen. Daarnaast kun je goed leidinggeven en samenwerken. Met het oog op verslaglegging en rapportage kun jij je goed redden in het Nederlands. Daarnaast beschik jij over goede communicatieve vaardigheden, zodat je helder en duidelijk je mensen kunt instrueren en je rapporten kunt toelichten.