Cultuurtechnicus

Waar werk je?

Als cultuurtechnicus adviseer je gemeenten, provincies en landinrichtingsdiensten. Je kunt in dienst zijn bij deze organisaties, maar ook als zelfstandige opereren. Je werkt zowel op een kantoor als in het veld. Verder ben je regelmatig onderweg voor overleg met opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Wat doe je?

De cultuurtechnicus houdt zich bezig met het in cultuur brengen van landoppervlak. Cultuurtechniek definiëren we als: het verbeteren, of vergroten van de gebruikswaarde van een gebied. Als een gebied in cultuur gebracht moet worden, is de taak van de cultuurtechnicus: het inrichten van stukken land, of hier advies over geven.

Betreffende het in cultuur brengen van een gebied, begin je met literatuuronderzoek en verzamel je informatie. Je praat bijvoorbeeld met omwonenden en gebruikers van het gebied en neemt bodemmonsters. De bodemmonsters laat je analyseren en je bent daarnaast ook bezig met water, begroeiing, conditie van bomen en oppervlakte van percelen, vandaar het woord technicus. Als je zoveel mogelijk gegevens verzameld hebt, combineer en verwerk je ze tot een landinrichtingsplan.

Wat moet je kunnen?

Een cultuurtechnicus weet veel over het in cultuur brengen van landoppervlak. Je beschikt over een uitstekend analytisch vermogen en een goed ruimtelijk inzicht. De cultuurtechnicus kan goed analyseren en combineren om tot het beste resultaat te komen. Het is van belang om goed in te schatten welke informatie je moet verzamelen voor het plan. Hierbij weet je rekening te houden met de wensen en eisen van de opdrachtgever. Je beschikt over goede sociale vaardigheden en daarom lukt het je alle betrokken partijen op één lijn te krijgen.