Waar werk je?
Een makelaar onroerend goed werkt in loondienst bij een makelaar óf heeft een eigen makelaarskantoor. Als makelaar onroerend goed bemiddel je niet alleen bij het verhuren of verkopen van huizen, maar ook van kantoren. Soms werk je bij een kantoor dat gespecialiseerd is in een van de twee, soms is het een combinatie.Wat doe je?
Als je een huis wilt (ver)kopen of (ver)huren, dan kom je meestal in contact met een makelaar. Stel dat mensen hun huis willen verkopen om een ander huis te kopen. Dan adviseert een makelaar onroerend goed over de mogelijkheden. Verkoop of tijdelijke verhuur, het kan allemaal. Daar blijft het niet bij, want je adviseert ook over hypotheken. Mocht er gekozen worden voor (tijdelijke) verhuur, dan kan een makelaar optreden als beheerder. Natuurlijk helpt een makelaar onroerend goed bij de zoektocht naar een nieuwe woning. Daarom moet je als makelaar prima aanvoelen wat de woonbehoeften van je cliënten zijn. Welke woning en welke woonomgeving past bij hen. Een andere taak is om woningen te taxeren. (Bepalen wat ze waard zijn).Goed naar de cliënt luisteren geldt ook voor makelaars commercieel onroerend goed. Denk dan aan kantoren, ateliers, winkelruimte en zelfs boerderijen. Vaak ben je als makelaar gespecialiseerd in deze sector. Commercieel onroerend goed is iets anders dan vastgoedmanagement. Een makelaar onroerend goed die zich richt op vastgoedmanagement heeft de taak om gebouwen te beheren en te verhuren.
Ben je een makelaar onroerend goed die prima kan verkopen, dan heb je een prima inkomen. Je hebt namelijk recht op een percentage van de huur- of koopprijs. Dit heet provisie. Hoe meer je verkoopt of verhuurt, hoe meer provisie je ontvangt.
Wat moet je kunnen?
Een makelaar onroerend goed moet beschikken over verkooptalent, maar moet ook uitstekend kunnen communiceren. Bovendien moet je een behoorlijke onderhandelaar zijn en niet alleen als het om de prijs van onroerend goed gaat. Als je bij nieuwbouwprojecten betrokken bent, dan moet je mogelijk onderhandelen met de gemeente, met architecten of andere betrokkenen. Als makelaar kun je goed luisteren, kunnen begrijpen wat voor onroerend goed mensen wel of niet zoeken en met allerlei soorten cliënten weten om te gaan.Je moet er wel rekening mee houden dat je als makelaar onroerend goed eigenlijk nooit uitgeleerd bent in verband met je certificaat. Om dit te mogen behouden moet je studiepunten blijven halen.