Waar werk je?
Als statistisch analist kun je zowel voor de overheid, als in het bedrijfsleven aan het werk. Meestal werk je voor een (markt) onderzoeksbureau. Je kunt bij zo’n bureau in dienst zijn, maar je kunt ook als zelfstandige aan de slag. Bijna al het werk doe je aan je bureau, achter je computer.
Wat doe je?
Een statistisch analist analyseert onderzoeksresultaten en verwerkt deze tot presenteerbare informatie. Jouw onderzoek begint met een onderzoeksvraag (bijvoorbeeld van een klant). Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden, duik je in de statistische gegevens die je tot je beschikking hebt. Je werkt hierbij vaak met grote databestanden. Nadat je alle gegevens bij elkaar hebt gezocht, ga je deze analyseren. Dit doe je, onder andere, door gegevens te meten en te vergelijken en verbanden te zoeken. Je maakt hierbij gebruik van speciale analyseprogramma’s. Uiteindelijk weet je de onderzoeksvraag door middel van jouw analyses te beantwoorden. Hiervan maak je een uitgebreide, duidelijk opgestelde, rapportage met grafische ondersteuning. Ten slotte presenteer je jouw analyse aan de opdrachtgever, of leidinggevende. Je legt uit hoe je het onderzoek hebt aangepakt, welke resultaten eruit kwamen en geeft advies hoe de resultaten het beste ingezet kunnen worden.
Wat moet je kunnen?
De statistisch analist is een echte cijferfreak. Je weet met cijfers om te gaan en vindt het leuk om de moeilijkste gegevens te analyseren en te interpreteren. Uiteraard heeft de statistisch analist feeling met statistische methoden en technieken. Je bent stressbestendig en kan goed onder druk werken. Omdat je werkt met deadlines, komt overwerk vaak voor en daardoor kan de werkdruk nogal oplopen. Je mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden moeten goed ontwikkeld zijn, vooral omdat je jou onderzoeksresultaten ook gaat presenteren. Goed samen kunnen werken is van wezenlijk belang voor deze functie.
Verwante beroepen