Waar werk je?
Een enkele keer is een wijkverpleegkundige een ZZP’er, maar meestal werk je in loondienst bij een thuiszorgorganisatie of bij een gezondheidscentrum. Geef je veel voorlichting, dan doe je dit meestal op een vaste plek. Vaak ben je als wijkverpleegkundige veel op pad naar de verblijfplaats van je cliënten.Wat doe je?
Je mag je pas wijkverpleegkundige noemen als je een HBO opleiding verpleegkunde gevolgd hebt. Niet zo vreemd, want je krijgt vaak te maken met ingewikkelde zorgvragen die verder gaan dan een nieuwe pleister op een wondje plakken.Een wijkverpleegkundige werkt zelfstandig en moet genoeg medische kennis hebben om een situatie goed in te schatten. Over het algemeen komt de wijkverpleegkundige bij mensen thuis om bijvoorbeeld te bepalen of een ouder iemand met medische klachten nog zelfstandig kan wonen. Zo ja, dan stelt de wijkverpleegkundige een plan van aanpak op en zoekt contact met mantelzorgers en zorgmedewerkers die hierbij zouden kunnen helpen. Je gaat overleggen met nieuwe of huidige zorgverleners, zoals de huisarts, de specialist in het ziekenhuis of een fysiotherapeut.
Je mag ook praktische zorg verlenen, zoals het verschonen van een verband van een complexe wond en het geven van injecties. Sommige kankerpatiënten krijgen hun chemotherapie thuis via een infuus of medicijnen. Hierbij kan de wijkverpleegkundige ook een rol spelen.
Als wijkverpleegkundige merk je soms op dat een bepaald probleem in de wijk vaak voorkomt. Bijvoorbeeld dat mensen met ouderdomsdiabetes niet altijd weten wat ze nu wel of niet mogen eten, of dat het voor hen belangrijk is om elke dag op dezelfde tijd te eten. Dan heb je wijkverpleegkundige de taak om iets met die kennis te doen, bijvoorbeeld door voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren. Soms alleen, soms in samenwerking met de GGD of een andere relevante dienst.
Wat moet je kunnen?
Je moet goed kunnen luisteren, communiceren, stevig in je schoenen staan en je behoorlijk in andere mensen kunnen verplaatsen. Je moet geduldig zijn, uitstekend omgaan met mensen en vooral met ouderen. Je kunt je uitstekend uitdrukken in woord en geschrift, want je zult vaak rapportages moeten maken. Natuurlijk besef je dat je werk veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je bent stressbestendig en je vindt het leuk om elke werkdag iets anders te doen.Verwante beroepen
- Geriatrie verpleegkundige
- Kraamverpleegkundige