Waar werk je?
Als researchinstrumentenmaker werk je bij bedrijven in de metaalindustrie. Je maakt apparaten waar onderzoek mee verricht wordt. Dit kunnen bijvoorbeeld microscopen zijn waar onderzoekers bacteriën mee kan bekijken. Of apparaten die gebruikt worden voor DNA-onderzoek.Wat doe je?
Wanneer je een opdracht hebt gekregen van je leidinggevende, maak je voor jezelf een eigen werkplan. Hierin maak je detailschetsen en werktekeningen, eventueel maak je berekeningen. Wanneer de technische tekeningen en schetsen klaar zijn, begin je met het afstellen van de machines en snijdapparatuur zodat je aan de slag kunt. De producten zijn vaak prototypen. Het eindproduct bestaat uit losse onderdelen die jij samenstelt tot één geheel. De onderdelen moet jij frezen, slijpen, monteren en lijmen. Wanneer het product klaar is, controleer je het product. Je kijkt of alles voldoet aan de eisen en of alles goed samengebouwd is.Wat moet je kunnen?
In dit beroep is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat, omdat je instrumenten maakt die technisch moeilijk in elkaar zitten. Een microscoop bijvoorbeeld moet scherpe beelden laten zien. Jij als instrumentmaker zorgt voor een goed eindproduct. Ook moet je goed kunnen presenteren. Je legt in duidelijke woorden uit hoe er omgegaan moet worden met het product, zodat het goed optimaal blijft functioneren.Spreken de werkzaamheden van Researchinstrumentmaker je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!