Waar werk je?
Wanneer je klaar bent met de opleiding Verzorgende IG kun je gaan werken bij verschillende bedrijven of instellingen in de sector zorg. Je kunt hierbij denken aan ouderenzorg (zowel thuis als in bijvoorbeeld een verzorgingshuis), gezinszorg (bij gezinnen thuis), kraamzorg (bij de kraamvrouw thuis) en lichamelijk gehandicaptenzorg (woonvoorzieningen).Wat doe je?
De opleiding Verzorgende IG is erg breed opgezet. Je kunt je verdiepen in vier verschillende richtingen, waarbij je je werkzaamheden voornamelijk zelfstandig uitvoer; IG staat namelijk voor individuele gezondheidszorg.- Verzorgende in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT):
Binnen deze richting krijg je te maken met verschillende zorgvragers van jong tot oud. De zorgvrager kan een revaliderende cliënt zijn of een oudere die niet of nauwelijks in staat is om zichzelf te verzorgen. Je krijgt te maken met mensen met chronische ziektes of mensen die net uit het ziekenhuis zijn en kortdurende hulp nodig hebben.
- Verzorgende in de Gehandicaptenzorg (GHZ):
Binnen deze richting werk je met mensen die een verstandelijke, lichamelijke of een zintuiglijke beperking hebben. Je moet je goed kunnen verplaatsen in de situatie van deze mensen en als een vertrouwenspersoon kunnen optreden. Afhankelijk van waar je werkt, ondersteun je de zorgvrager bij de persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, ontwikkelen van vaardigheden en bij verdere dagbesteding.
- Verzorgende in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ):
Binnen deze richting ben je breed inzetbaar en kun je aan het werk in de kinder- en jeugdpsychiatrie, verslavingszorg, besloten woonvormen, thuis bij de zorgvrager, instellingen voor ouderen, etc. Je krijgt vaak te maken met mensen die psychosociale of psychiatrische problemen hebben en daardoor moeilijk kunnen communiceren en sociale contacten kunnen opbouwen.
- Verzorgende in de Kraamzorg (KZ):
Elke dag worden in Nederland een groot aantal baby’s geboren. Vaak heeft de moeder de eerste weken na de bevalling hulp nodig. Als verzorgende in de kraamzorg ben je nauw betrokken bij de geboorte en assisteer je de arts of verloskundige tijdens of na de bevalling. Je geeft informatie en advies aan de moeder op het gebied van de verzorging en opvoeding van een pasgeborene.
Wat moet je kunnen?
Je bent zorgzaam ingesteld en je legt snel en gemakkelijk contact met mensen van jong tot oud. Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en je kunt goed luisteren. Als verzorgende heb je een soort zesde zintuig waarmee je aanvoelt wat er leeft. Dit is vooral belangrijk bij mensen die zich mondeling minder goed kunnen uitdrukken. Je bent geduldig, maar je kunt wanneer het nodig is snel en doeltreffend reageren.Daarnaast kun je jezelf goed kunnen verplaatsen in de situatie van de zorgvrager(s) en je weet verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen werkzaamheden. Je moet veranderingen bij zorgvragers kunnen signaleren en samen met hen een oplossing kunnen bedenken. Je bent flexibel en kunt zowel alléén als in een team werken. Een motiverende persoonlijkheid en een flinke dosis mensenkennis kun je goed gebruiken.